Miten voimme auttaa?

Apua Autonvuokraus Apua auton omistajille Vuokraverotus Suomessa

Vuokraverotus Suomessa

Tässä artikkelissa selostetaan GoMoren kaltaisten vertaisvuokrausalustojen tuottamien tulojen verotusta Suomessa.

Ovatko GoMore:n kautta saadut vuokratulot veronalaisia?

Kyllä, kaikki tulot, jotka saat vuokraamalla autosi yksityishenkilönä GoMoren kautta, katsotaan yleensä pääomatuloksi ja ovat veronalaisia. DAC7-direktiivin mukaan GoMore ilmoittaa auton omistajan tulot suoraan Verohallinnolle, mutta auton omistajan on silti ilmoitettava nämä tulot verottajalle, sillä Verohallinto ei automaattisesti sisällytä näitä tuloja veroilmoitukseen. Lisätietoa löytyy täältä.

Jakamistalouden palveluiden verotuksesta antaa ohjeita Verohallinto. Löydät nämä ohjeet täältä, ja vertaisautojen vuokraukseen perustuva havainnollistava esimerkki kuvataan myöhemmin tässä artikkelissa. Myös työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kokoaa jakamistalouden verkkosivuilleen vertaisautovuokraukseen ja verotukseen liittyviä ohjeita.

Mistä löydän yhteenvedon GoMore:n kautta saamistani vuokratuloista?

Saat yleiskatsauksen tuloistasi seuraamalla polkua alustallamme:

  • Sovelluksen kautta: Maksut-> Maksutapahtumat

  • Sivuston kautta: Klikkaa profiilikuvaasi sivuston oikeassa yläkulmassa -> Maksut -> Maksutapahtumat.

Jos tarvitset lisätietoja tuloistasi tai sinulla on epäselvyyksiä, ota yhteyttä GoMore-tukeen.

Voinko vähentää yksityisesti käytetyn auton vuokraamiseen liittyvät kulut verotuksessa?

Kyllä, Verohallinnon mukaan voit yleensä vähentää kulut, jotka aiheutuvat suoraan tulojen hankkimisesta, kun vuokraat autoasi.

Esimerkkilaskelma

Liisa on vuokrannut henkilökohtaisen autonsa alustapalvelun kautta. Auto on ostettu uutena 26 000 eurolla. Liisa maksaa vuosittain 1 000 euroa pakollisesta vakuutuksesta ja 350 euroa huollosta ja katsastuksesta.

Vuoden aikana Liisa vuokraa autoaan 50 päiväksi, jolloin hän ansaitsee yhteensä 1 500 euroa. Alustan palveluntarjoaja vähentää Liisan tuloista 25 prosentin palvelumaksun.

Liisa voi vähentää verotuksessaan palvelumaksut, jotka alustapalvelu on vähentänyt hänen tuloistaan. Nämä 375 euroa on merkitty suoraan vuokrauksesta aiheutuneiksi kustannuksiksi. Lisäksi Liisa voi vähentää suhteellisen osan vuokraukseen liittyvistä vakuutus-, huolto- ja tarkastuskustannuksista, jotka ovat 184,93 € (= 50/365 x 1350 €). Liisa ei voi vähentää auton hankintahintaa, koska sitä ei käytetä ensisijaisesti tulonhankkimistoimintaan.

Huomaa, että Verohallinto arvioi vuokraustoiminnan pääasiallisen käytön tapauskohtaisesti ja määrittelee, käytetäänkö autoa pääasiassa vuokraukseen (tulonhankkimistoiminta) vai henkilökohtaiseen käyttöön (vertaisvuokrauksesta saatava satunnainen tulo). Jos autoa käytetään pääasiassa henkilökohtaiseen käyttöön, hankintamenot eivät yleensä ole vähennyskelpoisia. Jos autoa kuitenkin vuokrataan foorumin kautta ensisijaisesti tuloa tuottavana toimintana, auton omistajan oikeudet verovähennyksiin ovat laajemmat, kuten hankintamenon poistot ja mahdolliset lainan korkovähennykset. Lisätietoja saa Verohallinnosta ja vuokratulojen verotusta käsittelevistä perusteellisista oppaista.

Miten toimin, jos vuokraan työsuhdeautoani GoMore palvelussa?

Jos vuokraat autoasi GoMoren kautta pääasiallisena tulonhankkimistoimintana, voit luoda kaupallisen omistajan profiilin palvelussamme. Profiilistasi voit jatkuvasti tarkastella kertynyttä vuokratuloa, jonka voit sitten kätevästi ilmoittaa verottajalle ja laskea vastaavat kuluvähennykset. Ilmoitamme yrityksesi tuotot myös suoraan Verohallinnolle.

Vapautuslauseke: Tämä artikkeli on tarkoitettu vain ohjeistukseksi, eikä se ole oikeudellista neuvontaa. Verolainsäädäntö on monimutkaista ja voi vaihdella suuresti; ota yhteyttä paikalliseen veroviranomaiseen tai talousneuvojaan saadaksesi erityisiä ohjeita omaan tilanteeseesi liittyen.

Löysitkö tarvitsemasi?