Yksityisleasing, omistaminen vai osamaksu?

Boris Perkiö
Boris Perkiö · 23. kesäkuu 2021

GoMore Leasingin kautta voit hankkia käyttöösi uuden auton esimerkiksi kolmen vuoden leasing-ajalla samalla hintatasolla, kuin mitä maksaisit käteisellä hankitun omistusauton arvonalenemasta ja muista kuluista samalla aikavälillä. Lisäksi vältät omistamisen riskit ja vaivat, ja voit jakaa leasing-autoasi silloin, kun et käytä sitä itse.

Katso leasing-tarjouksemme

Lue lisää GoMore Leasingista

Autojen yksityisleasing – eli niin kutsuttu huoltoleasing – on Suomessa muihin Pohjoismaihin verrattuna vielä suhteellisen uusi tapa hankkia auto. Alaa hiljattain tutkineen Value Clinicin mukaan lähes puolet suomalaisista on kuitenkin jo kiinnostunut yksityisleasingista auton omistusmuotona, ja tänä vuonna yksityisleasing-autojen rekisteröintien määrä onkin kasvanut Suomessa yli kolmanneksella.   

Yksityisleasingin edut verrattuna muihin omistus- ja autorahoitusmuotoihin jäävät kuitenkin edelleen valitettavan usein monessa tapauksessa varsin räikeästi kaunisteltujen rahoitus-tai osamaksutarjousten jalkoihin. Samalla suuri osa autonomistajista ei tutkimusten mukaan hahmota auton omistamisen todellisia kuluja. 

Epäselvään markkinointiin eivät ole syyttömiä myöskään yksityisleasing-palveluja tarjoavat yritykset, sillä monet alan palveluntarjoajista eivät tunnu esittävän verkkosivuillaan edes tarjoustensa lopullisia kuukausihintoja – mahdollisista lisäpalveluista tai piilokuluista puhumattakaan. 

Asiakkaan näkökulmasta tämä tekee autotarjousten hintojen ja eri tarjouspakettien vertailun lähes mahdottomaksi. 

Epäselvien autoleasing-hintojen aika on ohi 

Tämän ongelman GoMore pyrkii ratkaisemaan esittämällä leasing-tarjoukset verkkosivuillamme ja muissa kanavissamme aina mahdollisimman läpinäkyvällä tavalla.

Lisäksi autamme – ainoana leasing-palveluntarjoajana Suomessa –  jokaista leasing-asiakastamme jälleenvuokraamaan autoaan turvallisesti ja helposti, jotta kuukausittaiset leasing-kulut tulisivat asiakkaillemme mahdollisimman edullisiksi. 

Ensin on kuitenkin hyvä selventää, mistä autoilun kulut perinteisemmissä omistus- ja autorahoitusvaihtoehdoissa oikein koostuvat, ja kuinka GoMoren yksityisleasing-asiakkaat voivat puolestaan GoMore leasingin avulla säästää huomattavia summia rahaa muihin omistusmuotoihin ja yksityisleasing-palveluihin verrattuna. 

Lopuksi tiivistämme vielä kertaalleen mistä yksityisleasingissa oikein on kyse, ja miksi omaa autoa tarvitsevan suomalaisen kannattaisi liisata ja jakaa autoa kauttamme. 

Arvonalenema – suurin yksittäinen kuluerä

Useimmiten suurin yksittäinen kulu joka kohdistuu uuteen autoon on sen arvonalenema. 

Jokaisen auton arvo laskee vanhetessaan (ehkä joitain keräilyharvinaisuuksia lukuunottamatta), ja suurin pudotus tapahtuukin heti auton käyttöönoton jälkeen.   

Esimerkiksi Kauppalehden käyttämän Autoalan Tiedotuskeskuksen laskelman mukaan uuden 33 000 € maksavan perheauton hinnasta on jäljellä ensimmäisen vuoden jälkeen enää 86%, toisen vuoden jälkeen 77% ja kolmannen vuoden jälkeen 68%. Näin auton arvosta on hävinnyt kolmessa vuodessa miltei kolmannes, tai euroiksi muutettuna yli 10 000 €. 

Kuukausitasolla jo yksin arvonalenema tarkoittaa omistajalle noin 300 € tappiota joka kuukausi kolmen ensimmäisen vuoden ajan. Pahimmassa tapauksessa joidenkin arvokkaampien autojen kohdalla arvonalenema saattaa lähennellä kolmen ensimmäisen vuoden aikana jopa 50%:a, kuten tämän auton kohdalla oli omistajan suureksi harmiksi päässyt käymään. 

GoMore yksityisleasingin kohdalla arvonalenemasta ei tarvitse huolehtia, sillä tämä sisältyy rahoituskulujen ohella aina jokaisen GoMore Leasing-tarjouksen kuukausihintaan.

Omistusauton ylläpitokulut

Arvonaleneman lisäksi auton omistamiseen liittyy ikävän paljon myös muita kuluja, joista osaa voi olla vaikea ennustaa. Esimerkiksi auton korjauskulut voivat helposti ja täysin yllättäen nielaista satoja euroja muiden juoksevien kulujen päälle. 

Kun autoilun kuluja lähtee vertailemaan, on hyvä huomioida erot käyttövoimien välillä. VTT:n laskelman mukaan maakaasu, bensiini ja sähköautot (hankintatuki sisällytettynä) tulevat omistusautoilussa usein edullisemmiksi kuin diesel tai plug-in hybrid-autot. 

Lopulta erot käyttövoimien välillä jäävät kuitenkin VTT:n mukaan samoilla ajosuoritteilla verraten pieniksi. 

Edellä kuvatun arvonaleneman lisäksi autoilun kulurakenne koostuu useista eri tekijöistä, joita esimerkiksi vakuutusyhtiö OP on kirjoituksessaan listannut käytetyn diesel-auton osalta seuraavasti:

 • Huoltokulut 400 € / vuosi 
 • Korjauskulut 300 € / vuosi 
 • Rahoituskulut 360 € / vuosi, 5 vuoden laina-ajalla
 • Katsastuskulut 70 € / vuosi 
 • Rengaskulut 355 € / vuosi, ilman säilytystä 
 • Polttoainekulut 2349 € / vuosi
 • Vakuutusmaksut (kevytkasko 70%+liikennevakuutus 75% bonusalennuksin) 564 € / vuosi
 • Autovero ja käyttövoimavero 634 € / vuosi

Kun yllä mainituista huomioidaan ainoastaan GoMoren leasing-tarjouksiin sisältyvät kulut (eli pois lukien vakuutusmaksut, polttoainekulut ja auto- sekä käyttövoimaveron osuus kulurakenteesta) saadaan esimerkin mukaisen auton ylläpitokuluiksi vuodessa yhteensä 1 485 €. 

Kuukausitasolla tämä tekee 123,75 € per kuukausi, jonka päälle täytyy toki huomioida vielä edellä kuvattu arvonalenema. 

Laskelman johtopäätös on seuraava: Vaikka auton omistamisen kulurakenne vaihtelee automerkeittäin ja malleittain, voi hyvinkin olla, että jo pelkästään arvonalenema ja auton ylläpitokulut huomioituina keskihintainen, esim. 300 €-400 € kuukaudessa maksava yksityisleasing-auto tarjoaa omistusautoa edullisemman vaihtoehdon hankkia auto omaan käyttöön.  

Ja mikä parasta: GoMoren Leasing-autoja voi aina jälleenvuokrata palvelussamme, ja näin leasing-asiakkaidemme autoilun kuukausikulut pienenevät entisestään!

Yksityisleasing vai autorahoitus osamaksulla?

Oletko sinäkin törmännyt epäilyttävän halpaan kuukausimaksulliseen autotarjoukseen? 

Niin mekin, ja ikävä kyllä näiden monesti ensisilmäyksellä harhaanjohtavien osamaksusopimusten vertaaminen yksityisleasingin hintoihin – tai edes toisiin autorahoitus- tai osamaksutarjouksiin – on usein lähes mahdotonta. 

Jos kuitenkin päätät yrittää, niin suosittelemme kiinnittämään huomiota ainakin alla lueteltuihin asioihin. Tämä havainnollistava esimerkki perustuu erään suomalaisen jälleenmyyjän todelliseen autorahoitustarjoukseen: 

 1. Älä usko ensimmäistä näkemääsi hintaa → Tämä on usein “alkaen” kuukausihinta, eikä todennäköisesti sisällä juuri mitään kohdassa 3 esitetyistä piilokuluista tai lisäpalveluista.  
 1. Klikkaile tarjouksen valikkonäppäimiä palveluntarjoajan verkkosivuilla eteenpäin niin pitkälle kuin pystyt, ja lue tarkkaan sekä hintaerittely että leasing-sopimusehdot. Usein hintaerittelyä ei pääse tutkimaan tarkasti suoraan nettisivuilta löytyvästä tarjouksesta. 
 1. Kun pääset lopulta näkemään autotarjouksen hintaerittelyn, tarkasta mitä hintaan todella kuuluu, ja pyydä palveluntarjoajaa selventämään mitä mahdollisia muita kuluja pakettiin sisältyy.

Esimerkkinä: Löysimme eräästä houkuttelevasta autorahoitustarjouksesta useita sopimukseen pienellä präntättyjä “piilokuluja”, jotka on lueteltu alla:   

 • Käsiraha tai panttimaksu (esim. 257 €) 
 • Toimitus- ja ensirekisteröintikulut (esim. 89 €)
 • Tilinavausmaksut ja perustamiskustannukset (esim. 249 €)
 • Kuukausittaiset käsittelymaksut (esim. 12 € / kk) 
 • Rahoituskulut (korot) (esim. 3,78% vuosikorko) 
 • Korkeampi viimeinen erä (esim. 10 332 € pienessä A-segmentin autossa)
 • Huoltopaketti (esim. + 42 € / kk) 
 • Rengaspaketti (esim. + 16 €/ kk)
 • Tiepalvelu (esim. +10 € / kk) 

Kuten arvata saattaa, edellä mainittujen piilokulujen ja tarjoukseen todellisuudessa sisältymättömien palveluiden lisääminen kuukausihintaan nostaa asiakkaalle lopulta koituvia kuluja merkittävästi.

Olethan siis tarkkana, ja käy läpi tarjoukset tarkasti kun vertailet hintoja. Jos tarvitset rahoitus- ja yksityisleasingtarjousten vertailuun apua, niin GoMoren ja yhteistyökumppanimme LeasePlanin asiakasneuvojat auttavat sinua mielellään. Yhteystietomme löydät täältä

Ps. GoMoren yksityisleasing-tarjoukset eivät sisällä mitään yllä mainituista piilokuluista. Emme myöskään veloita korkeampaa viimeistä erää tai käsirahaa, ja niin huoltopaketti, rengaspaketti kuin tiepalvelukin sisältyvät aina kuukausihintoihimme! 

GoMore yksityisleasing: Edullisemmin, helpommin ja selkeämmin

Edellä esitetyn vertailun perusteella yksityisleasingin hyödyt ovat usein jo pelkästään taloudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna merkittävät. 

GoMore Leasingin kautta voitkin hankkia käyttöösi uuden auton esimerkiksi kolmen vuoden leasing-ajalla samalla hintatasolla, kuin mitä maksaisit käteisellä hankitun omistusauton arvonalenemasta ja muista kuluista samalla aikavälillä.

Lisäksi vältät omistamisen riskit ja vaivat, kun kalliit huollot eivät pääse yllättämään, eikä sinun tarvitse enää kiertää pitkin autokauppoja neuvottelemassa milloin renkaista, milloin auton osto- tai myyntihinnoista. Hoidamme lisäksi ensirekisteröinti-, toimitus-, ja halutessasi myös autovakuutusasiat puolestasi, jotta voit keskittyä itsellesi oikeasti tärkeisiin asioihin. 

Kirjaviin autorahoitustarjouksiin verrattuna yksityisleasing-tarjouksemme taas sisältävät aina runsaasti vastinetta rahoillesi, ja tiedät tarkalleen mistä maksat. Jokaisen GoMore leasing-auton kuukausihintaan sisältyykin mm. kattava huoltopaketti, tiepalvelu, talvi- ja kesärenkaat, toimitus- ja ensirekisteröintikulut, arvonalenema, ja rahoituskulut. 

Sinun ei myöskään tarvitse maksaa meille suurempaa viimeistä maksuerää, panttimaksuja, käsirahoja, tai tilinavaus ja käsittelymaksuja. GoMore Leasingin kautta maksat aina vain nettisivuillamme näkyvän, saman kuukausihinnan valitsemallesi autolle, leasing-jaksolle ja kilometrimäärälle, siinä kaikki. 

Muistathan myös, että GoMoren kautta voit jälleenvuokrata leasing-autoasi helposti ja turvallisesti muille GoMoren jäsenille silloin, kun et käytä autoasi itse. Aktiivisimmat autojaan jälleenvuokraavat leasing-asiakkaamme pystyvätkin autoaan jakamalla kattamaan leasing-kulunsa jopa kokonaan, joten suosittelemme tätä lämpimästi kaikille!

Tutustu leasing-tarjouksiimme