Autoteles – aikamme merkittävin autofilosofi

Boris Perkiö
Boris Perkiö · 22. kesäkuu 2023

Mitä tapahtui, kun antiikin filosofi jalkautui 2020-luvun Helsinkiin? Päiväkävelyllä ollut rouva sai tästä unohtumattoman oppitunnin.

Eräänä aurinkoisena kesäpäivänä Helsingin Kalliossa tapahtui kummia. Franzeninkujalla käyskenteli nimittäin antiikin filosofilta näyttävä hahmo, joka kohteliaasti esittäytyi ohikulkijoille nimellä Autoteles.

“Miksi kurkit parkissa seisoviin autoihin sisään?” ohikulkeva rouva kysyi.

“Ihmettelen, miksi näin kaunis katu on täytetty autoilla, joista yksikään ei liiku.” vastasi Autoteles.

“Mikäs siinä niin ihmeellistä on, tuossahan ne seisovat parkissa päivät pitkät.” sanoi rouva.

Autoteles: “Rouva hyvä, juuri se on ongelman ydin! Sallikaa minun valaista tätä teille tarkemmin: Autofilosofian – joka pohjimmiltaan on rakkautta viisaampaan autoiluun – mukaan hyvään elämään kuuluu olennaisesti Automonian tavoittelu. Automonia taas on tila, jossa kaupungeissamme asuvat ihmiset toteuttavat viisasta autojenkäyttöä yhdessä edistääkseen omaa ja yhteisönsä etua.

Rouva: “Ja mitä se viisas autoilu sitten muka on?”

“Sellaista, jossa ihmiset voivat käyttää oman onnellisuutensa tavoitteluun kaupunkimme autoja silloin, kun tällaiselle on tarve, mutta useimpien meistä ei tarvitse omistaa autoa itse. Näin autoja tarvitaan vähemmän, toreillamme on enemmän tilaa keskustella ja ilmakin on raikkaampaa hengittää.” sanoi Autoteles.

“Kuulostaa ihan höpöhöpöltä, miten tuollainen muka onnistuu?” rouva jatkoi.

“Kollegaani ja hyvää ystävääni Aristotelesta vapaasti lainaten: Hyvän elämän tavoittelu ei ole lyhytaikainen tila, vaan koko elämän mittainen projekti, joka vaatii sekä oman että yhteisen hyvän edistämistä. Mutta lopulta vain sellaisessa yhteisössä, jossa kaikki pyrkivät yhteiseen hyvään, voi ihminen todella olla onnellinen.”

“Automoniaan ei siis päästä käden käänteessä, mutta ensimmäiseksi vaiheeksi suosittelen teille autojen jakamista. Toimikoon tämä ensiaskeleena kohti viisaampaa autoilua, hyvää elämää – ja automoniaa.” sanoi Autoteles.

Kiinnostaako viisaampi autoilu? Matkalle kohti automoniaa pääset jaettujen autojemme matkassa alta löytyvästä linkistä.

Aloita viisas autoilu